onsdag 8 augusti 2007

Vad är spårbilar

Spårbilar är som namnet antyder fordon i bilstorlek som går på spår. Spåren sitter på stolpar ovanför den övriga trafiken. I varje spårbil reser bara ett sällskap och den styrs automatiskt direkt från din avgångsstation till slutstationen utan stopp på mellanliggande hållplatser. Spårbilarna kan till och med byta linje själva så du behöver inte byta vart än du vill åka. Hållplatserna ligger alltså på stickspår, så att andra spårbilar kan passera medan du kliver av eller på.

Spårbilar kostar i storleksordningen 40 miljoner / km, dvs en trettiondedel av tunnelbana och ungefär en tredjedel av spårväg. Spårbilar utvecklas just nu av t ex Vectus i Uppsala (http://www.vectus.se) och ATS i England (http://www.atsltd.co.uk/) som också håller på att installera ett första system på Heathrow.

Beamways är arbetsnamnet på mitt eget spårbilskoncept. Till skillnad från Vectus och ULTra har jag tagit med de två viktiga parametrarna visuellt intrång och energieffektivitet i grundkraven. Hans Kylberg har varit vänlig nog att skapa några vackra bilder på hur ett Beamwayssystem skulle kunna te sig. Bakgrunden är från Vasavägen respektive Kaptensgatan i Linköping.




Klicka för mycket större bilder!

Inga kommentarer: