onsdag 8 augusti 2007

Effekten av etanolodling: 520W/ha

På sopplunchen förra veckan debatterades uteffekten på en hektar åker om den används för etanolodling. Siffran är 520 W/ha. Här följer uträkningen som ger detta häpnadsväckande resultat.

En åker ger 5,5 ton vete / år (enligt Agroetanol)

En m3 etanol kräver 2.65 ton vete enligt Agroetanol

Ett hektar ger alltså 2,1 m3 etanol per år..

Energiinnehållet i etanol är 2/3 av bensin, per liter.

Åkern ger alltså motsvarande 1,4 m3 bensin/år

En Prius drar 0,4 l/mil eller 7kW vid 54 km/h (enligt Wikipedia)

På 1,4 m3 kommer man då 3500 mil.

Vid 7kW effekt (1,3 kWh/mil) har man förbrukat 4500 kWh vid hjulen

Ett år har 8760 timmar vilket ger en medeleffekt hos åkern på 520W.

Om man är lite snäll kan man justera detta för t ex den oundvikliga laddningscykelförlusten om man skulle ha ersatt Priusen med en ren elbil. Då kan man
tänka sig ca 750W i motsvarande effekt.

Om man i stället ersätter Priusen med en spårbil som drar 0,5 kWh/mil så motsvarar de 3500 milen bara 330W.

Det är alltså mycket enkelt att få fram el som motsvarar energiodlingen, t ex 20m2 solceller/ha eller ett vindkraftverk per 10 km2. Kruxet är dock att ersätta bilarnas behov av flytande bränsle med något som kan skapas från el. Vätgas har svåra barnsjukdomar och dessutom en mycket låg verkningsgrad från el till el, ca 25%. Batterier funkar men det finns inte råvara (litium) att tillverka i så stora mängder att det räcker ens till pluginhybrider, långt mindre elbilar.

Agroetanol tänker sig att förbruka 550 000 ton spannmål per år i sin utbyggda fabrik i Norrköping. Detta motsvarar 10% av sveriges spannmålsproduktion.
Detta ger 210 000 m3 etanol vilket motsvarar 140 000 m3 bensin. Detta är 1,4% av Sveriges förbrukning av bensin och diesel (diesel har 11% mer energi / liter).

Med skogsråvara kan man tänka sig bättre siffror. Dels eftersom man tillvaratar mer av växten, men även om man odlar upp all åkermark med salix så blir det inte mer än dubbelt mot skörden idag, dvs mindre än 30% av vår förbrukning av bensin och diesel finns att få.

Om vi gör etanol av all skogsavfall med samma verkningsgrad som etanolproduktionen idag (ca 55%) blir det 26% av vårt behov. I ett skogigt land som Sverige! (Enligt SLU kan vi få fram 30TWh ur skogsavfall).

Vad jag kan se är etanol i alla dess former en återvändsgränd. Realistiskt har vi inte ens råvara att klara låginblandningen nu på 5%-nivån och EU förväntas höja denna till 10% inom några år. Tråkigt att inte regeringen orkade stå emot mediadrevet som krävde etanolbilssubventioner, vilket med dagens trend kommer att kosta staten uppåt 1 miljard under mandatperioden. Ännu tråkigare blir det när detta måste följas upp med krav på subventioner av bränslet när den ökade efterfrågan på biomassa driver upp spannmålspriserna.

Inga kommentarer: