tisdag 21 augusti 2007

Corren går i egna fällan.

Correns ledare i måndags handlade om källkritik och att experter i vissa frågor ofta har egna intressen att skydda. Men när de ska exemplifiera med biobränslefabrikerna i Norrköping kan de inte undvika att heja på dessa med ett "Detta är utmärkt" och går därmed själva i fällan som gillrats av jordbrukets effektiva propagandaapparat. För inom en ganska snar framtid kommer det att visa sig att vinnarna på biobränslet (föga förvånande) är odlarna. Dels för att de får avsättning för mer grödor men framförallt för att priset på allt annat de odlar skenar. Förlorarna är skattebetalarna, världens fattiga, de vilda djuren och framförallt jordens klimat.

Etanolfabriken i Norrköping som byggs som bäst just nu kommer att förbruka 10% av vår spannmålsproduktion, effekterna på priserna ser vi redan. För detta får vi 1,4% av vårt behov av bränsle.

Biodieselfabriken är etter värre och tänker sig att konsumera 400% av Sveriges rapsproduktion. Inte ens om man odlar raps på de 300 000 hektar som idag ligger i träda räcker råvaran till denna enda fabrik, som ger bränsle motsvarande 7% av vår dieselkonsumtion.

Behöver jag nämna att det planeras för ett stort antal biobränslefabriker bara i Sverige?

Naturligtvis kommer odlarna att tjäna mycket på denna nya avnämare för deras produkter. Priserna på spannmål, majs och raps skenar redan. Detta innebär förstås att kalkylerna för biobränsleproduktionen går åt pepparn så inom något år står biobränslefabrikerna och knackar på Anders Borgs dörr för att få subventioner så att inte biobränslet ska bli så dyrt att folk kör på bensin i sina nya subventionerade etanolbilar. Samtidigt blir det förstås världens fattiga som blir utan mat när priserna stiger på den nu globala matmarknaden. Detta kommer att orsaka massiv avverkning av skog för att kunna odla mera grödor, vilket frigör stora mängder bundet kol i form av koldioxid.

Läs t ex denna artikel i Lantbrukets egen affärstidning om hur biobränslen medför avverkning av de sista skogarna där många djurarter kämpar för sin överlevnad.

Så, kära Corren, följ ert eget råd och granska motiven bakom biobränslesatsningarna innan ni hyllar dem!

Inga kommentarer: