I dagens Corren läser jag att Linköping äntligen ska få sopsortering mellan komposterbart och annat hushållsavfall. Det låter bra, men motivationen med att öka biogasproduktionen bör man kika närmare på. Idag räcker den biogas som tillverkas till 8% av fordonens behov enligt en tidigare artikel i Corren. I dagens artikel stod det att om Linköpingsborna separerar sina matrester duktigt så kan man öka biogasproduktionen 10% (20% om de omgivande kommunerna gör samma sak). Det blir alltså 0,8% mer av Linköpingsbornas behov av fordonsbränsle. Frågan är om det bär sig, med tanke på följande minusposter:
1. Alla nya sopkärl som privatpersoner måste köpa in att lägga dessa sopor i.
2. Ombyggnad/inköp av sopbilar
3. Fler körda kilometer av dessa sopbilar
4. Minskad tillgång av bränsle till förbränningsstationen i Gärstad
Jag säger inte att jag vet att denna satsning inte är bra, men det vore väldigt intressant att veta om någon har gjort ovanstående analys, och i så fall hur mycket nettovinsten blev.
Notera även att ovanstående resonemang inte gäller om alternativet är att deponera soporna, då bildas metan av matresterna och det är ju mycket värre än koldioxid. Men med en sopförbränningsanläggning som alternativ är det koldioxid som koldioxid som utsläpp och energi som energi som vinst. Enda skillnaden är alltså om man får ut el+fjärrvärme som idag eller biogas+spillvärme som i morgon.
Naturligtvis vore det bästa att byta bilarna till elektriska spårbilar och elda soporna i Gärstad. Då räcker energin till fler fordonskilometer (3-5 gånger fler) och dessutom kan man åtminstone vintertid dra nytta av värminnehållet.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Vi har givit Tekniska Verken uppdraget att kolla vad det skulle innebär att göra biogas av soporna istället för att elda i fjärrvärmenätet. Det verkar inte vara någon jättestor skillnad eftersom vi ju tilgodogör oss eneriinnehåll i båda fallen
Gösta Gustavsson
Bra att ni undersöker saken!
Du skriver själv att energiinnehållet tillgodogörs i båda fallen. Det är just det jag menar som gör sopsepareringen rätt så meningslös: Vi använder redan energin i matresterna genom att elda upp dem. Dessutom använder vi, till skillnad från när biogas bränns i en bilmotor, även värmen.
Förutom de punkter jag skrev om borde även "medborgarnas arbetsinsats när de sorterar" vara med som en kostnadspost. Man måste värdera även medborgarnas tid, t ex enligt ASEK: 53 kr/tim.
Skicka en kommentar