lördag 9 februari 2008

Två flugor på smällen!

Nu är det äntligen löst, problemet med vad fiskarna ska göra när de har äntligen har fått upp den sista torsken om ett par år! Nu finns det annat att fiska upp. Svenska Dagbladet har hittat massor med sopor som borde tas upp ur havet. Så då kan väl Tekniska Verken anställa alla fiskare och köra dem till stilla havet där de får tråla upp allt skräpet som sedan eldas upp i Gärstadverket!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Tydligen finn havssopor på närmare håll, utanför Jylländska kusten, färdiga att fiska upp snarast innan dom lägger sig på stranden. Men fiskarena tycker inte att det är deras sak, det finns ju en och annan torsk kvar.
Motsatsen till "framförhållning".

Anonym sa...

Här är några beskrivande rader om bioplast

1 Polymera material är uppbyggda av långa kedjor som mikroorganismer inte kan bryta ner. Det behövs därför som första steg en kedjeklyvning utan mikroorganismer
Hos hydro-bionedbrytbara material sker detta genom hydrolys av vissa bindningar som t ex C-O-C
Hos oxo-bionedbrytbara material sker detta genom termo- eller foto-oxidation

2 Bionedbrytbara material kommer sannolikt att ersätta de flesta av de gamla materialen i applikationer som plastpåsar, livsmedelsförpackningar, blöjor etc

3 Den allmänna trenden är att gå från gamla fossila råvaror till förnyelsebara

När bioplasten hamnar i en kompost eller jord så bryts materialet ner av mikroorganismer till vatten, biomassa och CO2 som växter kan ta upp på nytt

/Alla kan dra sitt strå till stacken, Bali 2007


NYHET! - Miljöpåsen (100% nedbrytbara d2w™-plastpåsar)

Låt mig presentera, den nya nedbrytbara plastfolien!
Nu finns tillgång till årets mest spännande plastfolielösning

Nedbrytbara d2w™-plastfolier programmeras till att börja
brytas ner från 60 dagar till fem -sex år. Vanligtvis väljs
18-36 månader. Plastens alla egenskaper bibehålls såsom
styrka, klarhet, svetsfog, gas-/fuktresistens och tryckbarhet
Efter given hållbarhetstid (brukstiden) bryts plasten ner i
naturliga beståndsdelar. Nedbrytningsprocessen efter bruks-
tiden, fullbordas med syre (vår vanliga luft) och avger inga
växthusgaser. Obs! Det är inte en resurskrävande biopåse
som förmultnar, utan en fossil polyeten- eller polypropylen-
påse som äts upp av mikroorganismer när plasten oxiderar
efter programmerad användningstid - Det gillar vår planet!

Plastpåsens alla kvalitativa egenskaper bibehålls. Dvs
styrka, tryck och svetsfog - ingen skillnad! Och den är även
livsmedelsgodkänd som en vanlig PE-/PP-påse, och miljömärkt

d2w™-materialet är mjukt, starkt och bra

Plastpåsen bryts ner av syre, vanlig luft, från 60 dagar till fem-sex år. Slutligen återstår vatten, CO2 och fuktmottaglig biomassa (mull) - Klimatsäkert!


återhållsamhet, återanvändning, återvinning & kåmpostering

d2w™-produkter håller sig helt till dessa grundläggande miljöprinciper. Materialet avger inte klimathöjande gaser och bidrar inte till koldioxideffekten. Plastpåsen blir ingen miljöbelastning. d2w™ kan återvinnas och komposteras

Den nedbrytbara plastfolien är ett nytt intressant alternativ

Lösningen på den miljövänliga plastens nedbrytning är här nu!
/Miljöpåsen (d2w™)

Anonym sa...

Plastpåsar och andra produkter, exempelvis jordbruksprodukter mulching folie, tillverkad av polyeten (PE) med påståendet att de är "nedbrytbar" eller "bio-, UV-eller oxo nedbrytbart", och ibland även "komposterbart" . Den underliggande tekniken bygger på att särskilda additiv tillsätts i standard PE-plaster, som med avsikt att påskynda nedbrytningen av plastprodukter (främst bärkassar).
Om man drar allt väldigt hårt så kan man kalla Uran nedbrytbart även om det tar 800 år för den att brytas ned. Direkt man ska kalla någonting biologiskt nedbrytbart eller komposterbart så måste man uppfylla den Europeiska Normen EN-13432 och vara certifierad enl. den.
De påstår att påsen är nedbrytbar men eftersom det är en vanlig plastpåse och om den skulle hamna ute i naturen så har den lika mycket tungmetaller i sig som en vanlig plastpåse och dessa påsar fungerar ej vanliga komposter tester på detta har gjorts och dessa påsar i en komposteringsanläggning var full intakta efter 8 månader.

Ska man använda påsar som är miljövänliga ska man använda de påsar som inte är uppbyggda på fossila bränslen utan använda sig av de material som är förnyelsebara råvaror typ material som Novamont i Italien levererar. Alla de material de tillverkar är certifierade komposterbara och är tillverkat av stärkelse från Majs, potatis, rapsfett, vegetabilisk olja och komposterbar polyester. Den komposterbara polyestern är en sådan polyester som användas i bio medicinska applikationer inne i människokroppen och som är fullständigt komposterbar. Dessa material är komposterbara och vid en eventuell förbränning så släpper den ut ca 30 % mindre utsläpp än vanlig polyeten. LCA (Livscykelanalys) perspektiv så är dessa material mycket bättre än Papperspåsar som är egentligen en riktigt stor miljöbov om man jämför dessa med vanliga plastpåsar och bioplaster som finns på marknaden idag.

Den Europeiska Normen EN-13432

Bioplaster som är fullständigt nedbrytbar och komposterbar enligt EN 13432 ska bekräftas av OK-compost eller DIN Certco. Normen har strikta regler som berör 4 moment som måste uppfyllas för att kunna hävda komposterbarhet.

- Bionedbrytbarhet
- Desintegration
- Ingen av eko-toxisk påverkan på komposten
- Låga nivåer av tungmetallhalter (under givna maximum värden)

- De restprodukter som bildas under kompostering är mull, koldioxid och vatten.