torsdag 1 december 2016

Bränsleåtgång för gång

Hur mycket fossila bränslen konsumerar vi när vi går? Det är en intressant fråga när man jämför olika transportslag. När vi åker bil eller buss är det lätt att se förbrukningen, men hur blir den när vi går eller cyklar. Den är inte noll i alla fall, för den extra mat vi äter för att orka gå eller cykla måste produceras och matproduktion är en till stor del fossildriven verksamhet. Jag googlade fram lite siffror från den här bloggen och jag tänker inte kolla siffrorna vidare utan bara använda dem här, och översätta till SI-enheter så klart.

Till att börja med noterar han att en miles gång "drar" 74 kalorier.  Det motsvarar 54 Wh/km. Cykling drar 27 Wh/km.

Det är ju bra siffror men då är också mat ett väldigt högförädlat bränsle. Att få fram mat i den mix som en amerikan äter använder 400 gallon bränsle per år eller 4,14 liter fossilbränsle per dag Medelamerikanen petar i sig 2700 (kilo)kalorier per dag vilket innebär ett motsvarande energiinnehåll på 3,15 kWh. Användbar energi i mat alltså ca 750 Wh / l.

Gående förbrukar alltså 540 / 750 = 0,72 l/mil och cyklister 0,36 l/mil.

Nu är ju detta siffror för USA men det lär ligga i samma härad här hemma också. En mer vegetarisk kost förbättrar lite, och vi har nog en lite mindre animalieandel än i USA. I vilket fall ser vi att gång drar betydligt mer än en Prius eller annan miljöbil och att en cyklist drar som en motorcykel!

Notera: Inlägget rättat 4/12: hade lyckat fippla med km och miles... fick justera slutsatserna också.



Inga kommentarer: